Infolinia: +48 56 649 43 25
pn. - pt. 8:00 - 16:00
Szczotka do grupy jest niezbędnym elementem podczas codziennego czyszczenia ekspresu kolbowego. Poleca się nawet stosowanie jej przed każdym wpięciem portafiltra. Nagromadzenie w grupie dużych ilości zmielonych ziaren może doprowadzić do rozwoju bakterii, co jest niebezpieczne dla Twojego zdrowia. Może to również wpływać na smak kawy, która straci swoje wszelkie walory. Oczyszczanie grupy jest również niezwykle ważne, jeśli chcemy zadbać o żywotność portafiltra oraz sitek. Tu istotną radą jest też czyszczenie samego sitka przed włożeniem go do grupy i zrobieniem espresso. Jak stosować szczotkę do czyszczenia grupy? To bardzo proste – wystarczy wyjąć kolbę i częścią z włosiem poszorować otwór grupy ekspresu. Jednocześnie możesz włączyć pompę wody. Uważaj, aby się przy tym nie poparzyć. Jeśli z grupy przestanie sypać się kawa, oznacza to, że została odpowiednio oczyszczona. Codzienne czyszczenie grupy ekspresu jest istotne dla utrzymania higieny oraz jakości przygotowywanej kawy.
Szczotki do czyszczenia grupy