Tamper ubijak do kawy Electrolux 4055061222
Tamper do kawy – wyposażenie ekspresu kolbowego
Do ubicia kawy w kolbie *niezbędny jest tamper.* Dzięki niemu zmielone ziarna zostają odpowiednio ugniecione, a przepływająca przez nie woda wydobywa ich esencję. Sztuką jest idealne ubicie kawy, które nie jest ani zbyt mocne, ani nie pozostawia za dużo luzów. Pomocny w tym będzie tamper Electrolux 4055061222.
Jak dobrać tamper do kolby ekspresu?
Podczas kupowania ubijacza do kawy najważniejsze jest sprawdzenie jego średnicy. Należy ją porównać ze średnicą naszej kolby. Tamper nie może być większy niż sitko portafiltra, bo się do niego nie zmieści. *Średnice (górna i dolna)* oferowanego ubijaka Electrolux 4055061222 EA110 *wynoszą: 46 mm i 59 mm.* Natomiast jego wysokość to 55 mm. Tym, co go wyróżnia jest to, że to *tamper dwustronny,* który może być stosowany w kolbach o różnych rozmiarach. Został on wykonany z wysokiej jakości wytrzymałych tworzyw sztucznych.
Ubijanie kawy w kolbie
Robiąc kawę w ekspresie kolbowym, wypełniamy sitko portafiltra zmielonymi ziarnami. Następnie je ubijamy, podłączamy kolbę do grupy ekspresu i uruchamiamy przepływ gorącej wody. Po chwili nasze espresso jest gotowe. Tamper do kawy firmy Electrolux *jest wygodny w użyciu* i pozwala zapomnieć o resztkach ziaren przyklejających się do grupy ekspresu.