Jaką kawę piją Włosi?
Zwyczaje związane z piciem kawy różnią się na całym świecie. Jak i jaką kawę piją Włosi? Poznaj kulturę obowiązującą we włoskich kawiarniach. Pamiętaj – zawsze możesz zamawiać takie napoje, jakie chcesz i kiedy chcesz. Przedstawione wskazówki będą jednak pomocne w sytuacji, gdy zapragniesz wtopić się w tłum i uniknąć faux-pas.
Pierwsza, poranna kawa – deser na śniadanie
We Włoszech nie zamówisz na śniadanie jajek z bekonem. Co więcej, choć w tym kraju króluje espresso, picie go z rana także jest raczej niespotykane. Standardowe włoskie śniadanie musi być słodkie. Najczęściej składa się z rogalika z czekoladą lub dżemem i cappuccino, a czasem nawet z samej mlecznej kawy. Jedzenie wytrawnego pierwszego posiłku wzbudziłoby w rodowitych Włochach niemałe zdziwienie.
Popołudniowe espresso
Kolejną kawę po śniadaniu pije się zwykle w połowie poranka. Mniej więcej do godziny 11:30-12:00 można sobie pozwolić na kolejne cappuccino, ale po południu picie mlecznych kaw jest niespotykane. Często słyszy się historie o tym, że próba zamówienia cappuccino po obiedzie została odebrana śmiechem baristy.
Szybka kawa po obiedzie
Picie kawy po posiłku jest bardzo popularne we Włoszech. Nie oznacza to jednak delektowania się dużym kubkiem napoju ze spienionym mlekiem. Wręcz przeciwnie – specjałem obowiązującym po obiedzie jest szybkie, małe espresso. Może się zdarzyć, że ktoś zażyczy sobie kawę z mlekiem, ale wtedy będzie go w filiżance dosłownie kropla. Picie większej ilości mleka nie wchodzi w grę.
Wszystko z umiarem
Włosi to mistrzowie umiarkowania. Bardzo rzadko się upijają, a zamawiając kawę, prośba o doppio (czyli podwójne espresso) to rzadkość. W piciu – nieważne, jakiego napoju – króluje u nich minimalizm. Nawet typowe caffe latte nie będzie tak duże, jak to, które otrzymalibyśmy w polskiej kawiarni.
Kawa na wynos? Nie na włoskiej ulicy
Wielu Europejczyków i nie tylko ma w zwyczaju zamawianie kawy na wynos. Podczas spaceru po mieście to miły dodatek… ale nie we Włoszech. Dla mieszkańców tego kraju picie kawy jest tak szlachetnym rytuałem, że większość z nich nie wyobraża sobie robić tego „niedbale”, w biegu. Idąc włoską uliczką z kubkiem kawy na wynos, możesz zostać adresatem dziwnych spojrzeń. Przecież wystarczy tylko chwila, by zamówić espresso i wypić je przy barze.
Co oznacza „zwykła kawa” po włosku?
W polskich kawiarniach powszechne są dwa zwyczaje: zamawianie „zwykłej kawy” jako kubka pełnego czarnego napoju albo proszenie o „latte”, w rozumieniu: kubek kawy z mlekiem. Jeśli jednak tych samych określeń użylibyśmy we Włoszech, otrzymane napoje mogłyby nas zaskoczyć. Zwykła kawa, czyli „un caffe”, to w Italii klasyczne, małe, mocne espresso. „Latte” to zaś nic innego jak samo mleko.
Jeśli chcesz zamówić duży kubek czarnej kawy – poproś o Americano. Z kolei, pragnąc napić się kawy z mlekiem, użyj nazwy „latte macchiato” lub „cappuccino”.
Mniej znaczy więcej
To zasada, która została już wspomniana. Przeciętny Włoch nie ma w swoim menu wysokiej szklanki kawy ze spienionym mlekiem. Obowiązującym powszechnie standardem jest picie małego, skoncentrowanego espresso. Wyjątek stanowi cappuccino do śniadania, ewentualnie dodatek kropli mleka do filiżanki czarnej esencji (espresso macchiato). Tak zwane „przedłużone espresso”, czyli duży kubek kawy z większą ilością wody, to najczęściej zamówienie składane przez turystów we Włoszech.
Siedzenie kosztuje
Typowy Włoch pije kawę przy barze, na stojąco. Zwykle nie zajmuje mu to też wiele czasu. Stoliki i krzesła w restauracjach są zatem najczęściej wykorzystywane przez turystów. Co ciekawe, zamawiając tę samą kawę do stolika, nieraz zapłacisz za nią więcej, niż pijąc napój przy barze.
Jak się pije espresso?
Jak już wiadomo, najpopularniejszym rodzajem kawowego napoju we Włoszech jest espresso. Turyści bywają zaskoczeni, gdy zamawiając małą czarną, dostają również szklankę wody.
Jak pić espresso z wodą? Najpierw przepłucz nią usta, a potem sięgnij po kawę. Dzięki temu będziesz mógł delektować się nieskazitelnym, niezakłóconym smakiem specjału. Co więcej, espresso należy pić raczej szybko – w dwóch-trzech łykach.
Jak podawać espresso?
We Włoszech espresso najczęściej podawane jest w małej, porcelanowej filiżance. Coraz częściej spotykanym unowocześnieniem jest jednak napój oprawiony w szklanki termiczne do kawy i herbaty ze szkła borokrzemowego.
Takie rozwiązanie z pewnością nie jest tradycyjne, ale za to wyjątkowo funkcjonalne. Szklanki termiczne do espresso, a także innych rodzajów kawy (na przykład cappuccino czy latte macchiato) pomagają dłużej utrzymać pożądaną temperaturę napoju. Co więcej, takie naczynia mają podwójne ścianki. Dzięki temu możesz chwycić je w dłoń bezpośrednio po zaparzeniu gorącej kawy. To świetny pomysł na prezent dla kawosza lub niebanalną domową zastawę. Warto mieć je w zanadrzu na wypadek spotkań towarzyskich, podczas których chcesz dłużej delektować się ciepłym napojem.