Amatorzy kawy zwykle dzielą się na dwie grupy – tych, którzy preferują esencjonalne espresso lub americano oraz tych, którzy nie wyobrażają sobie tego napoju bez dodatku mleka. Wyraziste espresso macchiato, kremowe cappuccino lub delikatne latte to Twoje ulubione rodzaje kaw? Koniecznie wypróbuj je w wersji z mlekiem roślinnym! Przygotowaliśmy specjalny przewodnik po ich rodzajach, dzięki czemu bez trudu odnajdziesz swój ulubiony!
Mleko roślinne czy krowie?
Po napoje roślinne warto sięgać z wielu powodów – są niskokaloryczne, bogate w składniki odżywcze i zaskakują swoimi różnorodnymi smakami. Ponadto są dużo bardziej przyjazne planecie niż produkty odzwierzęce ze względu na niższy ślad węglowy i mniejsze zużycie wody w procesie ich produkcji. Świetnie sprawdzą się u osób mających alergię na produkty mleczne, a także będących na diecie roślinnej. Możesz również wybrać je, by urozmaicić swoją dietę! Dostępne na rynku alternatywy nadają się do gotowania, pieczenia, a także przygotowywania deserów, koktajli czy kawy. Które z nich sprawdzą się najlepiej w tym popularnym kofeinowym napoju? Podpowiadamy!
Napoje roślinne – rodzaje
Mleko sojowe
Najbardziej popularne i szeroko dostępne. Wyróżnia się dużą zawartością witamin, wapnia oraz białka, dzięki czemu świetnie się pieni i jest bardzo stabilne. Swoimi właściwościami jest bardzo zbliżone do mleka krowiego, a jego duża dostępność sprawia, że jest najpopularniejszym wyborem. Może być stosowane zarówno do zimnych, jak i gorących napojów. W sklepach dostaniemy nie tylko jego klasyczną wersję, ale też wersje wzbogacone laską wanilii, czekoladą czy owocami.
Mleko owsiane
Równie popularne, co sojowe, jednak bardziej słodkie i delikatne. Zawiera umiarkowaną ilość kalorii i dużo błonnika, dzięki czemu może wspomagać trawienie. Wspaniale sprawdza się jako dodatek do kawy – zarówno w wersji klasycznej, jak i na zimno. Dodaje jej przyjemnej kremowej konsystencji, a na bazie napoju owsianego powstaje aksamitna pianka. Pokochają je również najmłodsi!
Mleko migdałowe
Idealne dla osób będących na diecie bezglutenowej. Ma przyjemny, słodki smak z wyraźnie wyczuwalną orzechową nutą. Niskokaloryczne, zawiera zdrowe tłuszcze nasycone. Dobrze smakuje jako dodatek do kawy, ale pieni się nieco gorzej niż napój sojowy czy owsiany. Jeśli zależy nam na kremowej piance, wybierzmy napój z dużą zawartością bazy migdałowej.
Mleko ryżowe
Niskokaloryczne i lekko słodkie, dzięki czemu z pewnością zasmakuje dzieciom. Naturalnie bezglutenowe, ma również niską zawartość tłuszczu i białka. Jest dużo bardziej wodniste niż inne „nie-mleczne” alternatywy, dlatego nie uzyskamy z niego idealnej pianki. Z tego względu nie polecamy go do kawy – najlepiej sprawdzi się jako baza do drinków, koktajli i kaw mrożonych.
Mleko grochowe
Ten rodzaj mleka to nowość na rynku! Na sklepowych półkach znajdziemy zarówno napoje na bazie żółtego grochu, jak i zielonego słodkiego groszku. Ten rodzaj mleka roślinnego wyróżnia się dużą zawartością białka, co przekłada się na świetne efekty spieniania. W kawie doskonale imituje mleko krowie. Spróbuj!
Mleko z orzechów nerkowca
„Mleko” z nerkowców znajdzie swoje zastosowanie zarówno podczas gotowania, jak i pieczenia. Dzięki wyjątkowej kremowości i sporej zawartości tłuszczu dobrze komponuje się z kawą. Stworzysz z nim wyjątkowe caffe latte! Ten rodzaj mleka zawiera sporo kalorii i białka, natomiast niewiele węglowodanów. Doskonale smakuje bez dodatków, świetnie sprawdza się w deserach oraz kawie. Jego wadą może być cena oraz trudna dostępność.
A Ty – które wybierzesz?
Może masz już swoje typy? Napisz koniecznie!