Infolinia: +48 56 649 43 25
pn. - pt. 8:00 - 16:00
Zadaniem wyciągu kuchennego jest pochłanianie powietrza, pary wodnej oraz dymu, które wydzielają się podczas gotowania potraw. W innym przypadku wszystkie te zanieczyszczenia mogą osadzać się na ścianach, szafkach kuchennych, płytkach lub suficie. Tworzy to nieestetyczne, tłuste plamy i inne zabrudzenia. Najlepszym rozwiązaniem jest montaż okapu z odpowiednim rodzajem filtra. Na rynku oraz w naszym sklepie dostępne są wkłady węglowe, metalowe i przeciwtłuszczowe. Niektóre z nich są uniwersalne, inne natomiast należy dobrać ściśle do rozmiaru i modelu naszego pochłaniacza powietrza. W sprzedaży posiadamy filtry do okapów kuchennych firm Whirlpool, Electrolux oraz AEG. Pasują one do wielu modeli tych urządzeń, a szczegółowe specyfikacje znajdują się w ich opisach. Czas wymiany zależy od rodzaju wkładu do pochłaniacza. Średni czas wymiany filtra węglowego to 3 miesiące, natomiast te metalowe wystarczają na dużo dłużej – wystarczy regularnie je myć.
Okapy i pochłaniacze kuchenne to niezbędne urządzenia w każdej kuchni. Odpowiadają za cyrkulację powietrza, pochłanianie zapachów i innych substancji, takich jak tłuszcz czy bakterie. Ich skuteczne działanie zapewniają specjalne filtry. Powinny być odpowiednio dobrane do urządzenia i sprawne. Wówczas gotowanie będzie znacznie przyjemniejsze, bardziej higieniczne i komfortowe. W naszym sklepie znajdziesz szeroki wybór filtrów do wyciągu kuchennego, takich marek jak Whirlpool czy Electrolux. Oferujemy wysokiej jakości filtry węglowe, przeciwtłuszczowe i metalowe. Pasują one do urządzeń: AEG, Arthur Martin, Baukncecht, Faure, Gorenje, Hotpoint Ariston, Husqvarna, Ignis, IKEA, Indesit, Juno, Laden, Privileg i innych marek.
- niwelują intensywne zapachy powstałe podczas gotowania,
- rozbijają cząsteczki tłuszczu,
- pochłaniają wilgoć, dym i parę wodną,
- zapewniają odpowiednią cyrkulację powietrza,
- redukują bakterie,
- zapewniają higieniczne i komfortowe warunki gotowania,
- zapobiegają osadzaniu się zabrudzeń na meblach, płytkach czy blatach kuchennych.
Określenia te stosowane są często zamiennie. Sami odkreślamy tę grupę urządzeń jako okapy. Warto jednak pamiętać, że to nieco odmienne sprzęty. Jeśli urządzenie jest podłączone do komina, to częściej określa się je jako okap. Znajduje się wtedy w tak zwanym obiegu otwartym, a para i dym unoszące się znad kuchenki znajdują ujście na zewnątrz. W tym przypadku stosuje się tylko filtry przeciwtłuszczowe, np. wykonane z metalu. Kiedy natomiast nie ma tego ujścia, a obieg jest zamknięty, wówczas mówimy niekiedy o pochłaniaczu. Niezbędne jest użycie nie tylko filtra tłuszczu, ale także filtra węglowego. Jego zadaniem będzie właśnie pochłanianie pary, bakterii i zapachów.
Filtry węglowe należy regularnie wymieniać. Mają one wysokie właściwości absorpcyjne, co oznacza, że doskonale pochłaniają zanieczyszczenia. Po pewnym czasie filtr przestaje je zatrzymywać. To odpowiedni moment na wymianę filtra na nowy. Jeden filtr węglowy wystarcza najczęściej na 3 do 6 miesięcy. W każdym przypadku należy sugerować się zalecaniami producentów dotyczącymi wymiany. Większość dostępnych w naszej ofercie filtrów węglowych posiada wskaźnik wymiany/zużycia. Takim rozwiązaniem jest np. pasek Timestrip stosowany w filtrach marki Electrolux. Podobne udogodnienia stosuje również Whirlpool.