Sklep internetowy www.filtrosfera.pl wykorzystuje pliki cookies. Pliki te mogą zostać w każdym czasie zablokowane na poziomie przeglądarki. Dalszą nawigację i brak blokady plików cookies będziemy rozumieć, jako wyraźne działanie potwierdzające. Kliknij, aby dowiedzieć się więcej o Polityce Cookies.

  OK
Infolinia: +48 56 649 43 25 Otwarte: Pn. - Pt. 8:00 - 16:00
Twoje konto
0
Koszyk

Wybrane dla Ciebie

Zobacz co może Ci się przydać

    Kawa bezkofeinowa – dlaczego warto?

    Często z różnych przyczyn unikamy lub ograniczamy kawy kofeinowe. Powodem mogą być problemy żołądkowe, osłabiony organizm, bezsenność, problemy z ciśnieniem, karmienie piersią lub ciąża. Jeżeli jednak nie możemy zapomnieć o pysznym smaku tego aromatycznego napoju, nie musimy tak łatwo z niego rezygnować. Pozostają nam wtedy kawy bez kofeiny lub z jej nikłą zawartością.

    Ilość tego składnika zależy od gatunku ziaren, a także temperatury i czasu ich uszlachetniania. Im wyższy stopień wypalania, tym kawa będzie miała mniej kofeiny. Znacznie mniej kofeiny ma także popularna arabika w porównaniu do bardziej wyrazistej robusty. Jednak aby pozbyć się kofeiny w znacznym stopniu, trzeba poddać kawę specjalnej obróbce.

    Jak powstaje kawa bezkofeinowa?

    Istnieją trzy sposoby na dekofeinizację kawy: wodna, izolacja chemiczna oraz z użyciem dwutlenku węgla. Najczęściej stosowaną metodą jest izolacja chemiczna. Odbywa się ona z użyciem rozpuszczalników chemicznych, które łącząc się z kofeiną, pochłaniają ją. Sposób ten ma mały wpływ na smak kawy i jest bezpieczny. Otrzymywana w ten sposób kofeina jest odsprzedawana rynkowi farmaceutycznemu.

    Czy kawa bezkofeinowa jest bezpieczna?

    Należy pamiętać, że większość sposobów dekofeinizacji nie oczyszcza kawy z kofeiny w 100%. Zazwyczaj w filiżance kawy bezkofeinowej może znajdować się od 1 do 5 mg kofeiny. Jest to bezpieczna porcja dla organizmu. Mimo wszystko warto mieć na uwadze, że nawet najlepsza kawa bezkofeinowa spożywana w dużych ilościach może mieć zły wpływ na osoby pragnące lub zmuszone zrezygnować z kofeiny.

    Jaka kawa bezkofeinowa?

    W naszym sklepie posiadamy wszystkie rodzaje kawy bezkofeinowej, jakich możesz potrzebować. Są to kawy: ziarniste, mielone oraz w kapsułkach.

    Spośród najlepszych kaw ziarnistych i mielonych warto wyróżnić propozycje włoskiej firmy Illy Decaf. Są to mieszanki stworzone w pełni z łagodnych w smaku ziaren arabiki. Zawierają tylko 0,05% kofeiny, więc są bardzo bezpieczne dla zdrowia. Dodatkowo charakteryzują się wyczuwalnymi aromatami orzechów i owoców. Szczelna puszka zapewnia zatrzymanie aromatu w środku i jest bardzo praktyczna.

    Natomiast dla osób chcących ograniczyć kofeinę i posiadających ekspres kapsułkowy, polecamy Tchibo Caffè Crema Decaffeinated. Jest to bezkofeinowa wersja bardzo popularnej Caffe Cremy. Charakteryzuje się delikatnym, a zarazem bogatym smakiem i aromatem. Dzięki wersji bezkofeinowej mogą spróbować jej wszyscy.