Infolinia: +48 56 649 43 25
pn. - pt. 8:00 - 16:00
Kawa to jest ceniona za swój wyjątkowy smak, bogaty aromat i pobudzające właściwości. Te ostatnie zawdzięcza przede wszystkim zawartości kofeiny. Dzięki niej poranna filiżanka espresso może nas postawić na nogi i dodać energii do działania. Jednak co zrobić, gdy chcemy ograniczyć kofeinę i nadal móc cieszyć się doskonałym smakiem kawy? Rozwiązaniem są kawy bezkofeinowe – ziarniste, mielone lub w kapsułkach. To takie, które mają bardzo niską zawartość tego składnika lub są go niemal całkowicie pozbawione. Dzięki kawie z nikłą ilością kofeiny nie musisz obawiać się, że kolejna filiżanka spowoduje złe samopoczucie, trudności z zaśnięciem czy zbytnio podwyższy Twoje ciśnienie. Możesz ją pić bez niepożądanych konsekwencji w zdecydowanie większych ilościach niż klasyczną kawę. W naszym sklepie dostępne są między innymi najwyższej jakości kawy bezkofeinowe Illy Decaf, a także kapsułki Cafissimo dla posiadaczy ekspresów kapsułkowych Tchibo.
Często z różnych przyczyn unikamy lub ograniczamy kawy kofeinowe. Powodem mogą być problemy żołądkowe, osłabiony organizm, bezsenność, problemy z ciśnieniem, karmienie piersią lub ciąża. Jeżeli jednak nie możemy zapomnieć o pysznym smaku tego aromatycznego napoju, nie musimy tak łatwo z niego rezygnować. Pozostają nam wtedy kawy bez kofeiny lub z jej nikłą zawartością.
Ilość tego składnika zależy od gatunku ziaren, a także temperatury i czasu ich uszlachetniania. Im wyższy stopień wypalania, tym kawa będzie miała mniej kofeiny. Znacznie mniej kofeiny ma także popularna arabika w porównaniu do bardziej wyrazistej robusty. Jednak aby pozbyć się kofeiny w znacznym stopniu, trzeba poddać kawę specjalnej obróbce.
Istnieją trzy sposoby na dekofeinizację kawy: wodna, izolacja chemiczna oraz z użyciem dwutlenku węgla. Najczęściej stosowaną metodą jest izolacja chemiczna. Odbywa się ona z użyciem rozpuszczalników chemicznych, które łącząc się z kofeiną, pochłaniają ją. Sposób ten ma mały wpływ na smak kawy i jest bezpieczny. Otrzymywana w ten sposób kofeina jest odsprzedawana rynkowi farmaceutycznemu.
Należy pamiętać, że większość sposobów dekofeinizacji nie oczyszcza kawy z kofeiny w 100%. Zazwyczaj w filiżance kawy bezkofeinowej może znajdować się od 1 do 5 mg kofeiny. Jest to bezpieczna porcja dla organizmu. Mimo wszystko warto mieć na uwadze, że nawet najlepsza kawa bezkofeinowa spożywana w dużych ilościach może mieć zły wpływ na osoby pragnące lub zmuszone zrezygnować z kofeiny.
*W naszym sklepie posiadamy wszystkie rodzaje kawy bezkofeinowej, jakich możesz potrzebować. Są to kawy: ziarniste, mielone oraz w kapsułkach. *
Spośród najlepszych kaw ziarnistych i mielonych warto wyróżnić propozycje włoskiej firmy Illy Decaf. Są to mieszanki stworzone w pełni z łagodnych w smaku ziaren arabiki. Zawierają tylko 0,05% kofeiny, więc są bardzo bezpieczne dla zdrowia. Dodatkowo charakteryzują się wyczuwalnymi aromatami orzechów i owoców. Szczelna puszka zapewnia zatrzymanie aromatu w środku i jest bardzo praktyczna.
Natomiast dla osób chcących ograniczyć kofeinę i posiadających ekspres kapsułkowy, polecamy Tchibo Caffè Crema Decaffeinated. Jest to bezkofeinowa wersja bardzo popularnej Caffe Cremy. Charakteryzuje się delikatnym, a zarazem bogatym smakiem i aromatem. Dzięki wersji bezkofeinowej mogą spróbować jej wszyscy.