Sklep internetowy www.filtrosfera.pl wykorzystuje pliki cookies. Pliki te mogą zostać w każdym czasie zablokowane na poziomie przeglądarki. Dalszą nawigację i brak blokady plików cookies będziemy rozumieć, jako wyraźne działanie potwierdzające. Kliknij, aby dowiedzieć się więcej o Polityce Cookies.

  OK
Infolinia: +48 56 649 43 25 Otwarte: Pn. - Pt. 8:00 - 16:00
Twoje konto
0
Koszyk

Wybrane dla Ciebie

Zobacz co może Ci się przydać

    Jak wybrać dobrą kawę mieloną?

    Najlepsza kawa mielona powstaje z wybornych ziaren. Zanim trafi do opakowania w zmielonej formie, przebywa długą drogę. Istotny jest jej gatunek oraz miejsce uprawy. Najkorzystniejsze warunki stwarzają wyżynne lub górskie tereny lasów tropikalnych. Rodzaj gleby, temperatura powietrza oraz jego wilgotność – wszystko to wpływa na finalny smak kawy.

    Istotny jest sam proces zbierania owoców kawowca i nieoceniona jest rola wypalania ziaren. Nie bez powodu mówi się o mistrzach palenia ziaren. Dopiero uszlachetniona w ten sposób kawa jest mielona, a następnie pakowana.

    Illy – włoski smak kawy

    Pierwsze palarnie Illy powstały już w 1933 roku. W sklepie znajdziesz szeroki wybór najlepszych kaw mielonych pochodzących od włoskiego producenta. Pośród nich są między innymi Illy Espresso, Illy Cllassic Espresso Black, Illy Moka, Illy bezkofeinowa. Z pewnością każdy odnajdzie najodpowiedniejszy dla siebie smak.

    Każda kawa mielona Illy zamknięta jest w charakterystycznej puszce w srebrnym kolorze, której wygląd jest rozpoznawalny na całym świecie. Specjalne opakowanie jest pozbawione ciśnienia, co zapewnia maksymalną szczelność. Dzięki temu kawy dłużej utrzymują smak i aromat, a Ty możesz cieszyć się intensywnością i wyrazistością swojego napoju.

    Tchibo – kawy z całego świata

    Ta niemiecka marka jest znana z wysokiej jakości produktów. Ziarna do produkcji kawy Tchibo są starannie zbierane w wybranych lokalizacjach na kilku kontynentach, by następnie poddać je wypalaniu pod okiem mistrzów. W naszej ofercie dostępne są wyborne kawy mielone Tchibo z ekskluzywnych edycji Barista oraz Privat Kaffee, a także mieszanki o włoskim charakterze takie jak Espresso Milano Style czy Sicilia Style.

    Tchibo dąży do pozyskiwania kawy w pełni z certyfikowanych upraw. Już teraz na większości kaw widnieją loga takich organizacji jak Rainforest Alliance czy Fairtrade. Świadczą one o tym, że ziarna pochodzą z plantacji, które spełniają najsurowsze wymogi. To pozwala na ochronę środowiska naturalnego, rozwijanie uczciwego handlu czy poprawę warunków życia plantatorów i ich rodzin.

    Kawa mielona – do jakiego ekspresu?

    W części ekspresów ciśnieniowych są wbudowane młynki do kawy. Należy wtedy zaopatrzyć się w kawę ziarnistą. Natomiast tam, gdzie nie ma młynka możliwe są dwa wyjścia – zakupić młynek lub wybierać zmieloną kawę. Ta druga możliwość z pewnością jest dużo tańsza i wygodniejsza.

    Kawę sypaną można wykorzystywać w ekspresach kolbowych, przelewowych, kawiarkach. Każda z metod wydobędzie inne walory smakowe i zaspokoi indywidualne potrzeby. Alternatywą jest, nadal popularna w Polsce, „fusiasta” kawa, którą przygotujesz w bardzo łatwy sposób przez zalanie zmielonych ziaren gorącą wodą w filiżance.