Infolinia: +48 56 649 43 25
pn. - pt. 8:00 - 16:00
Blok zaparzający w ekspresie ciśnieniowym wymaga odpowiedniej konserwacji przy pomocy specjalnego smaru silikonowego. Elementy wewnętrzne jednostki zaparzającej, takie jak przekładnie czy tryby są narażone na tarcie. Smary skuteczne niwelują je, co umożliwia optymalne, sprawne działanie urządzenia. Są odporne na działanie wysokich i niskich temperatur oraz wody. Warto pamiętać również o płukaniu bloku zaparzającego i czyszczeniu przy pomocy specjalnego płynu lub tabletek. Smarowanie jednostki zaparzającej należy przeprowadzać nie rzadziej niż co 5-6 miesięcy. Warto stosować się do zaleceń producenta ekspresu, z jakiego korzystamy, a także do instrukcji zawartych na opakowaniu smaru silikonowego. Niektórzy producenci smarów sugerują zastosowanie produktu po zaparzeniu 500 kaw lub po jego wypłukaniu.
Smary silikonowe