Czas do wysyłki jeszcze dzisiaj
Popularne wyszukiwania:

Podkategoria

    Flaga

    Producent

    Przeznaczona do ekspresu marki

    Średnica

    Kolba do ekspresu

    Kolba do ekspresu(Liczba produktów: 3)

    Ekspres kolbowy to profesjonalne urządzenie do zaparzania kawy. Jego kluczowym elementem jest tak zwana kolba, której urządzenie zawdzięcza swoją nazwę. Bez niej nie byłoby możliwe wykonanie aromatycznego czarnego napoju. Inną nazwą narzędzia, stosowaną zamiennie, jest portafilter. Jeśli portafilter w Twoim sprzęcie wymaga wymiany, mamy dla Ciebie oryginalne kolby do ekspresu DeLonhgi, Saeco czy Krups. Są wykonane z wysokiej jakości materiałów, dzięki czemu posłużą przez długi czas. Pochodzą prosto od producentów, dlatego pasują do ekspresów tych firm. Ważne jest, by kolba była sprawna, dobrze dopasowana do ekspresu i utrzymana w nienagannym stanie. Pomoże to w zaparzeniu pysznej kawy o nieskazitelnym smaku i aromacie. Aby usunąć resztki po zaparzaniu kawy oraz kamienny osad należy regularnie czyścić ekspres wraz z kolbą. Pomoże w tym konserwacja przy pomocy specjalnych środków, które również znajdziesz w naszej ofercie.

    Kolba do ekspresu

    Kolba jest niezbędnym narzędziem do przygotowania kawy w ciśnieniowym ekspresie kolbowym. Nazywa się ją często portafiltrem. To w niej umieszcza się sitko z kawą, a następnie wpina się do ekspresu do, tak zwanej, grupy kawowej. Po umieszczeniu portafiltra w ekspresie urządzenie przepuszcza przez sitko gorącą wodę pod ciśnieniem. Przez niewielkie otwory przedostaje się aromatyczna kawa.

    Jak zbudowany jest portafilter?

    Dostępne w sprzedaży kolby różnią się rozmiarami, jakością, wykończeniem oraz materiałem, z którego są wykonane. Głównym materiałem używanym do ich produkcji jest metal. Uchwyt portafiltra może być wykonany z drewna lub tworzyw sztucznych.

    W kolbie umieszcza się metalowe sitko z drobnymi dziurkami. Ich szeroki wybór również znajdziesz w naszym sklepie. Istnieje też podział na kolby z pojedynczą wylewką do zwykłego espresso lub podwójną do doppio.

    Jak czyścić kolbę?

    Aby ekspres sprawnie zaparzał kawę, należy odpowiednio dbać o jego elementy, w tym kolbę. Przedłuży to również żywotność samego portafiltra oraz zapewni odpowiednią higienę. Podstawową i niezbędną czynnością jest opróżnianie sitka i czyszczenie elementów kolby oraz grupy przy pomocy szczotki.

    Doskonałym sposobem na wyczyszczenie kolby jest zastosowanie specjalnego proszku. Jednym z lepszych preparatów tego typu jest Urnex Cafiza (dostępny na filtrosfera.pl).

    Istotne jest także przeprowadzanie odkamieniania całego urządzenia oraz usuwanie oleistych resztek kawy przy pomocy specjalnych preparatów. Samą kolbę najlepiej jest czyścić ręcznie pod bieżącą wodą po wypięciu z grupy.

    W jaki sposób używać kolby?

    Do sitka portafiltra należy wsypać odpowiednią ilość kawy. Na pojedyncze espresso wystarczy jedna łyżeczka – około 8 gramów. W przypadku doppio należy tę porcję podwoić. Do tego celu możesz wykorzystać gotową kawę mieloną lub zmielić ziarna samemu, na świeżo, przy pomocy młynka. Najlepiej sprawdzi się kawa drobno lub średnio zmielona.

    Po wyrównaniu jej powierzchni w kolbie należy ją ubić przy pomocy specjalnego tampera. Pamiętaj, by nie dociskać kawy zbyt mocno. Wówczas olejki wydostaną się z niej zbyt wcześnie, co może zubożyć smak espresso.

    Teraz wystarczy umieścić portafilter w grupie ekspresu kolbowego i rozpocząć proces parzenia. Przez sitko z kawą zostanie przepuszczona gorąca woda pod ciśnieniem, tworząc aromatyczny czarny napój.

    Dopasowanie portafiltra do ekspresu

    Pamiętaj, aby podczas wybierania kolby wybrać odpowiedni rozmiar pasujący do Twojego ekspresu oraz sitek. W opisie każdego produktu umieściliśmy listę urządzeń, do których pasuje kolba. Dzięki temu możesz łatwo sprawdzić kompatybilność części. Oferujemy przede wszystkim oryginalne kolby ekspresu takich marek jak DeLonghi, Krups oraz Saeco. To produkty najwyższej jakości, które posłużą przez długi czas. Co więcej, gwarantują idealne dopasowanie do ekspresów kolbowych tych firm.

    Social media