Sklep internetowy www.filtrosfera.pl wykorzystuje pliki cookies. Pliki te mogą zostać w każdym czasie zablokowane na poziomie przeglądarki. Dalszą nawigację i brak blokady plików cookies będziemy rozumieć, jako wyraźne działanie potwierdzające. Kliknij, aby dowiedzieć się więcej o Polityce Cookies.

  OK
Infolinia: +48 56 649 43 25 Otwarte: Pn. - Pt. 8:00 - 16:00
Twoje konto
0
Koszyk

Wybrane dla Ciebie

Zobacz co może Ci się przydać

    Kolba do ekspresu

    Kolba jest niezbędnym narzędziem do przygotowania kawy w ciśnieniowym ekspresie kolbowym. Nazywa się ją często portafiltrem. To w niej umieszcza się sitko z kawą, a następnie wpina się do ekspresu do, tak zwanej, grupy kawowej. Po umieszczeniu portafiltra w ekspresie urządzenie przepuszcza przez sitko gorącą wodę pod ciśnieniem. Przez niewielkie otwory przedostaje się aromatyczna kawa.

    Jak zbudowany jest portafilter?

    *Dostępne w sprzedaży kolby różnią się rozmiarami, jakością, wykończeniem oraz materiałem, z którego są wykonane. *Głównym materiałem używanym do ich produkcji jest metal. Uchwyt portafiltra może być wykonany z drewna lub tworzyw sztucznych.

    W kolbie umieszcza się metalowe sitko z drobnymi dziurkami. Ich szeroki wybór również znajdziesz w naszym sklepie. Istnieje też podział na kolby z pojedynczą wylewką do zwykłego espresso lub podwójną do doppio.

    Jak czyścić kolbę?

    Aby ekspres sprawnie zaparzał kawę, należy odpowiednio dbać o jego elementy, w tym kolbę. Przedłuży to również żywotność samego portafiltra oraz zapewni odpowiednią higienę. Podstawową i niezbędną czynnością jest opróżnianie sitka i czyszczenie elementów kolby oraz grupy przy pomocy szczotki.

    Doskonałym sposobem na wyczyszczenie kolby jest zastosowanie specjalnego proszku. Jednym z lepszych preparatów tego typu jest Urnex Cafiza (dostępny na filtrosfera.pl).

    Istotne jest także przeprowadzanie odkamieniania całego urządzenia oraz usuwanie oleistych resztek kawy przy pomocy specjalnych preparatów. Samą kolbę najlepiej jest czyścić ręcznie pod bieżącą wodą po wypięciu z grupy.

    W jaki sposób używać kolby?

    Do sitka portafiltra należy wsypać odpowiednią ilość kawy. Na pojedyncze espresso wystarczy jedna łyżeczka – około 8 gramów. W przypadku doppio należy tę porcję podwoić. Do tego celu możesz wykorzystać gotową kawę mieloną lub zmielić ziarna samemu, na świeżo, przy pomocy młynka. Najlepiej sprawdzi się kawa drobno lub średnio zmielona.

    Po wyrównaniu jej powierzchni w kolbie należy ją ubić przy pomocy specjalnego tampera. Pamiętaj, by nie dociskać kawy zbyt mocno. Wówczas olejki wydostaną się z niej zbyt wcześnie, co może zubożyć smak espresso.

    Teraz wystarczy umieścić portafilter w grupie ekspresu kolbowego i rozpocząć proces parzenia. Przez sitko z kawą zostanie przepuszczona gorąca woda pod ciśnieniem, tworząc aromatyczny czarny napój.

    Dopasowanie portafiltra do ekspresu

    Pamiętaj, aby podczas wybierania kolby wybrać odpowiedni rozmiar pasujący do Twojego ekspresu oraz sitek. W opisie każdego produktu umieściliśmy listę urządzeń, do których pasuje kolba. Dzięki temu możesz łatwo sprawdzić kompatybilność części. Oferujemy przede wszystkim oryginalne kolby ekspresu takich marek jak DeLonghi, Krups oraz Saeco. To produkty najwyższej jakości, które posłużą przez długi czas. Co więcej, gwarantują idealne dopasowanie do ekspresów kolbowych tych firm.