Sklep internetowy www.filtrosfera.pl wykorzystuje pliki cookies. Pliki te mogą zostać w każdym czasie zablokowane na poziomie przeglądarki. Dalszą nawigację i brak blokady plików cookies będziemy rozumieć, jako wyraźne działanie potwierdzające. Kliknij, aby dowiedzieć się więcej o Polityce Cookies.

  OK
Infolinia: +48 56 649 43 25 Otwarte: Pn. - Pt. 8:00 - 16:00
Twoje konto
0
Koszyk

Wybrane dla Ciebie

Zobacz co może Ci się przydać

    Kawa rozpuszczalna ma tylu zwolenników co przeciwników. Jedni cenią ją za łatwość i szybkość przygotowania, inni za to samo krytykują, twierdząc, że jest przez to mniej wyrazista i aromatyczna. Wszystko zależy od tego na jaką kawę rozpuszczalną trafimy i jakie mamy doświadczenia w związku z jej smakiem. Na rynku istnieje wielu producentów, którzy reklamują i zachwalają swoje kofeinowe mieszanki. Możemy zgubić się pośród wszystkich dostępnych opcji. W związku z tym warto najpierw poznać historię kawy rozpuszczalnej i sposoby jej przygotowania.

    Skąd wzięła się kawa rozpuszczalna?

    Pierwsze próby i procesy jej produkcji miały miejsce pod koniec XIX wieku. Prawie jednocześnie powstała ona w Nowej Zelandii, Francji i kilku innych krajach świata. Dużą popularność kawa rozpuszczalna zyskała podczas I wojny światowej. Była chętnie pita przez amerykańskich żołnierzy, a armia wykupiła prawie całe zapasy tego produktu. Po zakończeniu wojny popyt na kawę rozpuszczalną spadł i wiele firm ją produkujących zakończyło działalność. Ponowną popularność napój zyskał w latach trzydziestych, kiedy firma Nestlé stworzyła markę Nescafé i rozpoczęła produkcję na szeroką skalę. Znów podczas wojny, tym razem II wojny światowej, kawa rozpuszczalna była składnikiem racji żywnościowych amerykańskich żołnierzy. Od tamtego czasu popularna neska zyskiwała coraz większą popularność i zaczęła gościć w domach. Obecnie stanowi znaczną część ogólnie spożywanej kawy. W Wielkiej Brytanii jest to aż 75%, a w Polsce według niektórych źródeł 10%.

    Jak powstaje kawa rozpuszczalna?

    Wbrew powszechnej opinii kawa rozpuszczalna powstaje z tych samych ziaren, które są wykorzystywane do produkcji kawy mielonej. Po prażeniu oraz zmieleniu zostają one poddane specjalistycznym procesom parzenia i suszenia. Zmielone ziarna w wyniku ekstrakcji ciśnieniowej wody w temperaturze nawet 180˚ są przygotowywane, a nadmiar wody zostaje odparowany. Koncentrat jest suszony jedną z kilku metod, a otrzymany produkt jest pakowany. Istnieją trzy rodzaje kawy instant: liofilizowana, granulowana oraz w formie sypkiego proszku. Wszystko zależy od sposobu suszenia oraz metody odparowania.
    W naszym sklepie dostępna jest najlepsza kawa rozpuszczalna firmy Davidoff. Powstaje ona z ziaren arabiki, które charakteryzują się bogatym smakiem oraz wieloma aromatami. Jej przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu i niepotrzebne są tu szczególne umiejętności. Dobra kawa rozpuszczalna to również zawartość kofeiny i właściwości pobudzające. Taki napój doda energii i pomoże lepiej przetrwać dzień. Produkty Davidoff to też nowoczesne i stylowe opakowania, które już etykietą komunikują, że mamy do czynienia z towarem klasy premium. Idealnie sprawdzą się jako prezent. Ponadto szeroki wybór kaw rozpuszczalnych pozwoli wybrać tę o idealnej intensywności oraz z naszymi ulubionymi nutami smakowymi.