Skąd bierze się kamień na sprzętach?
Twarda woda zawiera dużo cząsteczek wapnia i magnezu. Jest ona zdrowa i bezpieczna dla ludzi, ponieważ dostarcza znaczne porcje tych minerałów do organizmu. Niestety bardzo źle wpływa na sprzęty gospodarstwa domowego. Wytrącane podczas gotowania wody węglany osadzają się na ściankach urządzeń i tworzą warstwę kamienia. Jest on bardzo szkodliwy dla czajników i ekspresów, ponieważ prowadzi do większego zużycia energii lub
nawet awarii sprzętów.
Jak sprawdzić twardość wody?
Jeżeli kupujemy nowy sprzęt lub zmieniamy miejsce poboru wody, warto jest sprawdzić poziom twardości cieczy. Dzięki temu dowiemy się, czy jej użytkowanie niesie ryzyko powstawania osadów, jakie ustawienia wprowadzić do ekspresu i czy należy stosować odpowiednie filtry zapobiegające osadzaniu kamienia.
Najlepszą, najszybszą i najbardziej miarodajną metodą skontrolowania twardości cieczy jest użycie testera twardości wody.
Jak używać testera wody DeLonhgi
Jego użytkowanie
jest bardzo proste. Wystarczy wyjąć go z ochronnego opakowania, na sekundę zanurzyć w wodzie, a następnie strzasnąć jej nadmiar i odczekać minutę. Na kratkach testera powinny wyłonić się kolory, których interpretacja zgodnie z legendą umieszczoną na opakowaniu pozwoli nam określić poziom twardości wody.
Jak odczytać tester DeLonghi?
- Wszystkie kwadraty są zielone - <3˚dH – woda bardzo miękka.
- Jeden kwadrat jest czerwony - >4˚dH – woda miękka.
- Dwa kwadraty są czerwone - >7˚dH – woda średnio twarda.
- Trzy kwadraty są czerwone - >14˚dH – woda o znacznej twardości.
- Cztery kwadraty są czerwone - >21˚dH – woda twarda lub bardzo twarda.