Sklep internetowy www.filtrosfera.pl wykorzystuje pliki cookies. Pliki te mogą zostać w każdym czasie zablokowane na poziomie przeglądarki. Dalszą nawigację i brak blokady plików cookies będziemy rozumieć, jako wyraźne działanie potwierdzające. Kliknij, aby dowiedzieć się więcej o Polityce Cookies.

  OK
Infolinia: +48 56 649 43 25 Otwarte: Pn. - Pt. 8:00 - 16:00
Twoje konto
0
Koszyk

Wybrane dla Ciebie

Zobacz co może Ci się przydać

    Dlaczego warto zakupić tamper i mate?

    Tamper i mata to akcesoria, bez których bardzo trudno zrobić dobre espresso w ekspresie kolbowym. Szczególnie tamper, inaczej zwany ubijakiem, jest niezbędny, by odpowiednio „ścisnąć” kawę w sitku.

    Jak prawidłowo zrobić kawę w ekspresie kolbowym?

    Przede wszystkim potrzebna jest dobrze zmielona kawa. Stopień jej zmielenia zależy od wielu czynników: jakości ziaren, ekspresu, możliwości młynka, smaku, jaki chcemy uzyskać itp. Zaawansowani bariści biorą pod uwagę nawet wilgotność powietrza. Następnie kawę umieszczamy w sitku założonym na kolbę. Przyjmuje się, że pojedyncze espresso to około 7-9 gramów zmielonych ziaren. W tym momencie potrzebujemy tampera, który służy do odpowiedniego ugniecenia kawy, aby miała idealnie gładką powierzchnię i przepuszczała wodę. Szacuje się, że nacisk ubijaka powinien wynosić około 15-20 kilogramów.

    Aby ochronić blaty przed zniszczeniem ważne jest zastosowanie maty, na której oprzesz portafilter podczas uciskania. Jeśli będziesz robić to na powierzchni niczym nie ochronionej, szybko może się ona porysować. Bardzo niewygodne, a nawet prawie niemożliwe, jest ubicie kawy „w powietrzu”, nie opierając kolby o blat. Dzięki macie chronisz również portafilter.

    Kiedy portafilter z kawą jest już gotowy, należy umieścić go w grupie ekspresu. Trzeba jednak pamiętać, by wcześniej na chwilę uruchomić pompę i zlać kilkanaście pierwszych mililitrów wody. Dzięki temu pozbędziemy się wrzątku, który jest niewskazany przy kontakcie z kawą. Po wpięciu kolby natychmiast uruchamiamy przepływ wody, podstawiamy filiżankę i odliczamy około 20-25 sekund. To czas potrzebny, by wydobyć najlepsze i najbardziej esencjonalne wartości espresso. Kawa płynąca później ma już gorszy smak.

    Dzięki przygotowywaniu kawy w ekspresie kolbowym możesz poczuć się jak prawdziwy barista. Akcesoria są trwałe i wystarczą Ci na lata.