Infolinia: +48 56 649 43 25
pn. - pt. 8:00 - 16:00
Przygotowanie wspaniałej kawy w ekspresie kolbowym wymaga dużej wiedzy oraz kilku niezbędnych gadżetów. Oprócz kolby i sitka potrzebujemy ubijaka, inaczej nazywanego tamperem. Służy on do tego, by dokładnie docisnąć kawę w portafiltrze. Dzięki temu zmielone ziarna równomiernie się rozłożą, a przepływająca przez nie woda wchłonie jeszcze więcej ekstraktu z kawy. Przydatnym gadżetem jest również mata, na której można oprzeć kolbę podczas dociskania. W trakcie tej czynności musimy działać z dosyć dużą siłą i najwygodniej jest położyć kolbę na stabilnej powierzchni, którą zazwyczaj jest blat. Jednak w wyniku nacisku możemy uszkodzić lub porysować jego powierzchnię. Dzięki macie do tego nie dojdzie. Zazwyczaj jest ona wykonana z silikonu, a więc łatwo można ją umyć lub schować, kiedy nie będzie nam potrzebna. W naszym sklepie znajdziesz wysokiej jakości akcesoria do ekspresów kolbowych. Sprawdź, czego możesz potrzebować.
Tamper i mata to akcesoria, bez których bardzo trudno zrobić dobre espresso w ekspresie kolbowym. Szczególnie tamper, inaczej zwany ubijakiem, jest niezbędny, by odpowiednio „ścisnąć” kawę w sitku.
Przede wszystkim potrzebna jest dobrze zmielona kawa. Stopień jej zmielenia zależy od wielu czynników: jakości ziaren, ekspresu, możliwości młynka, smaku, jaki chcemy uzyskać itp. Zaawansowani bariści biorą pod uwagę nawet wilgotność powietrza. Następnie kawę umieszczamy w sitku założonym na kolbę. Przyjmuje się, że pojedyncze espresso to około 7-9 gramów zmielonych ziaren. W tym momencie potrzebujemy tampera, który służy do odpowiedniego ugniecenia kawy, aby miała idealnie gładką powierzchnię i przepuszczała wodę. Szacuje się, że nacisk ubijaka powinien wynosić około 15-20 kilogramów.
Aby ochronić blaty przed zniszczeniem ważne jest zastosowanie maty, na której oprzesz portafilter podczas uciskania. Jeśli będziesz robić to na powierzchni niczym nie ochronionej, szybko może się ona porysować. Bardzo niewygodne, a nawet prawie niemożliwe, jest ubicie kawy „w powietrzu”, nie opierając kolby o blat. Dzięki macie chronisz również portafilter.
Kiedy portafilter z kawą jest już gotowy, należy umieścić go w grupie ekspresu. Trzeba jednak pamiętać, by wcześniej na chwilę uruchomić pompę i zlać kilkanaście pierwszych mililitrów wody. Dzięki temu pozbędziemy się wrzątku, który jest niewskazany przy kontakcie z kawą. Po wpięciu kolby natychmiast uruchamiamy przepływ wody, podstawiamy filiżankę i odliczamy około 20-25 sekund. To czas potrzebny, by wydobyć najlepsze i najbardziej esencjonalne wartości espresso. Kawa płynąca później ma już gorszy smak.
Dzięki przygotowywaniu kawy w ekspresie kolbowym możesz poczuć się jak prawdziwy barista. Akcesoria są trwałe i wystarczą Ci na lata.